6.12.2022, Martin Babocký.

Akcie si v roku 2022 prežívajú krušné chvíle. Vidíme poklesy trhov naprieč svetom a mnohí by už najradšej videli postupný obrat smerom nahor. Môžu ale akcie padnúť ešte o ďalších, napríklad, 50%?

Sme na začiatku decembra a americké akcie počas tohto roka dodnes spadli o 17,9% (na obrázku). Index S&P500 zaznamenal najnižší bod v októbri, kedy sme videli pád až na mínus 25%.

Vývoj amerického akciového indexu S&P500 od 1.1.2022 do 6.12.2022

Zastávam názor, že pri investovaní je dôležité myslieť na jedno pravidlo: Čo najhoršie sa môže stať?

Pre každého sa tu samozrejme otvorí subjektívna odpoveď, no myslím si, že všeobecne veľmi negatívny scenár by v súčasnej situácii bol pád o ďalších 50% od najnižšieho bodu v tomto roku. To by bola ozajstná katastrofa. Je to možné? Určite medzi všetkými scenármi, ktoré môžu nastať, musíme mať na zreteli aj tento.

Stalo sa niečo podobné historicky?

Doteraz najhlbší pád zaznamenali americké akcie, ako najdôležitejší akciový trh sveta, vo Veľkej hospodárskej kríze z roku 1929 (na obrázku). Vtedy trh zaznamenával dvojciferné poklesy každý rok medzi 1929 až 1932, teda štyri roky po sebe a poklesol o približne 80%. O príčinách a dôvodoch niekedy nabudúce. V každom prípade, vieme, že veľmi veľmi hlboký pokles je možný.

Vývoj amerického akciového indexu S&P500 v posledných 120 rokoch

Môžeme padnúť na nulu?

Napriek tomu, že pri investovaní nič nevieme povedať dopredu s istotou, tu by som povedal, že nie, nemôžeme padnúť na nulu.

P.S. Samozrejme pokiaľ svet neprestane byť svetom. Vtedy padnú na nulu akcie aj všetko ostatné.

P.S.2 Samozrejme, ak človek v rámci investícií nešpekuluje, či nejde do zbytočného rizika. Takých produktov je na trhu veľa, treba sa im vyhýbať.

Čo robiť, aby sme sa vyhli fatálnemu vplyvu na naše investície?

V prvom rade treba investovať do overených finančných aktív. Áno, overený, častokrát rovná sa nudný. To je ale v poriadku, pokiaľ si človek váži svoje peniaze a nechce ich vystavovať možnej deštrukcii. Stačí využívať akcie, dlhopisy, reality, komodity, ideálne cez ETF fondy (v tom menej výhodnom, ale stále akceptovateľnom prípade aj cez podielové fondy). ETF fondy so sebou na Slovensku nesú daňové oslobodenie po držaní viac ako rok. Využívať spoločnosti, ktoré nevznikli včera a o ktorých na internete veľa informácií nenájdeme.

Čo je ale dôležité, treba mať investičné portfólio diverzifikované. Ak nestavím iba na akcie, môže na nich prísť k ďalšiemu 50% poklesu. Moje portfólio potom o 50% neklesne, ak mám aj bezpečnejšie, konzervatívnejšie aktíva, ktoré takéto poklesy nezažijú. Ak by k 50% poklesu na akciách došlo, je to moment, kedy treba vybrať menšiu či väčšiu (poraďte sa so svojim správcom investícií) časť a nakúpiť za ňu takto extrémne lacné akcie. Taká doba je na akciové nákupy veľmi výhodná – človek si tak pripraví pôdu na rýchlejšie a vyššie zisky pri následnom otočení sa trhov.

Otočia sa trhy po prípadnom 50% poklese?

Samozrejme, že áno. Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí sa zajtra chcú mať lepšie ako dnes a pokiaľ veríte, že ľudstvo ako celok rozmýšľa podobne, znamená to pokrok, ktorý sa pretavuje do trhov – ktoré rastú. Chceme sa mať lepšie, byť zdravší, bohatší, mať pohodlnejší život – s tým všetkým je spojený nákup tovarov a služieb, ktoré ponúkajú firmy. A keď tie svoje produkty a služby predávajú, dosahujú zisky, čo pozitívne vplýva na ich akcie. Ľudia sú tak bohatší, zdravší a tak ďalej v kolobehu.

Áno, 50% pokles je možný. Dnes, zajtra, o 10 rokov, o 20 rokov. Netreba sa ho obávať. Ak by nastal, treba ho využiť. Využime príležitosti, ktoré nám trh z času na čas ponúka 🙂

Ak by ste potrebovali pomoc s rozumným investovaním, kedykoľvek sa nám môžete ozvať. Či už tu cez web alebo na sociálnych sieťach.

Máte záujem o bezplatnú konzultáciu?

Napíšte nám, zatelefonujeme si s vami alebo sa stretneme a pokúsime sa vám ušiť na mieru také investičné riešenie, ktoré vás dostane k vašim cieľom, či už je to pasívny príjem, budovanie majetku, zabezpečenie potomkov do budúcnosti a pod.