25.9.2022, Martin Babocký.

Počas necelých deväť mesiacov roku 2022 sa americké akcie reprezentované indexom S&P500 dostali do mínusu 23%. Čo to pre nás ako investorov znamená a ako by sme mali reagovať?

Hneď na začiatok chcem všetkých upokojiť. Na trhu sa nedeje nič, čo by sme nezažili už v minulosti a budúcnosť je podobná tej, ktorá nastala po podobných prepadoch v histórii.

Akciové trhy sa vyvíjajú cyklicky. Nárasty sú striedané pádmi trhov. Poklesy ako také sú teda pre vývoj prirodzené. Vždy sú v histórii sprevádzané rôznymi príčinami, či už prasknutím bublín v niektorých sektoroch (dot.com bublina v 2001, kríza nehnuteľností v 2008, ropné šoky v 70. rokoch…) alebo nečakanými pandémiami (španielska chrípka z 1918, covid pandémia z 2019), tiež inflačnými obdobiami (70. roky 20. storočia, aktuálne 20. roky 21. storočia). Dôvodov vie byť veľa. V minulosti svet zažil veľa kríz a následných pádov finančných trhov a aj v budúcnosti ich zažije. Treba to brať ako fakt, nepreceňovať ani nepodceňovať to.

Na aktuálne trhové poklesy majú vplyv rusko-ukrajinská vojna, postpandemický svetový stav, vysoké ceny komodít, inflácia, možný koniec vysokých cien na trhu nehnuteľností či iné ekonomické problémy. Niet divu, že pre súčasnú dobu počujeme aj označenie ako „the everything bubble“.

Na základe poklesov trhov v minulosti môžeme konštatovať, že tí, ktorí dobu poklesov využijú na dokupovanie do svojich existujúcich investícií, urobia dobre. Nakúpiť dnes za lacno znamená rýchlejšie sa dostať do zisku po otočení trhov.

Stratégia 15-25-35

V Babocky Investment Office máme na základe historických dát zaužívané pravidlo dokupovania do existujúceho investičného portfólia v prípade poklesov trhov na úrovne 15%, 25% a 35% od svojej doterajšej najvyššie dosiahnutej hodnoty.

Systém dokupovanie na týchto úrovniach je jednoduchý. Ak mám voľných 20 000 €, ktoré chcem doložiť do investícií, rozdelím ich na tretiny a dokupujem pri úrovniach poklesu o 15%, 25% a 35%. Nakupujem tak v zľavách a pripravujem si tak pôdu pre rýchlejšie zisky po otočení trhov.

Môže trh ďalej klesať?

Áno môže. Vôbec nás to ale nemusí znepokojovať. Budúcnosť nikto z nás nepozná a nie je dobrá stratégia čakať na najnižší bod a nakúpiť tam. Prečo? Pretože nikto znás nevie, kedy budeme v trhu na najnižšom bode, z ktorého potom znova x rokov budeme rásť. Práve preto treba využiť úrovne, na ktoré vieme, že sa trh historicky dostáva v dostatočnom počte krát na to, aby sme to vedel zopakovať v budúcnosti s vlastnými dokupmi. Ak by si niekto určil úroveň dokupovanie pri mínus 50%, trh sa sem dostal za posledných 120 rokov iba tri krát. Štatisticky veľmi nízka pravdepodobnosť, že svoje voľné peniaze za svojho života takto vôbec zainvestujem. Preto treba zvoliť úrovne, kam sa trh dostáva častejšie. A to sú 15%, kam sa trh od roku 1969 dostal 15 krát, na úroveň poklesu o 25% sa trh v rovnakom období dostal 6 krát a na mínus 35% sa dostal 3 krát.

Po zainvestovaní poslednej tranže na mínus 35% nám už len zostáva vyložiť si nohy a neriešiť. Trh za nás urobí všetko ostatné. Skôr či neskôr sa obráti a my budeme radi, že sme dokupovania do portfólia zrealizovali. Či sa trh otočí za 3 mesiace alebo 3 roky, nevieme. Ani nemusíme. Do akcií, kde tieto dokupovania realizujeme, musíme investovať na dlhé obdobia a keď investujeme dlhodobo, vývoj na úrovni pár rokov nám naozaj vrásky na čele vytvárať nemusí.

Trhy v dlhom období rastú. Vidíme to na grafe nižšie. To je to najviac, čomu potrebujeme pri dlhodobom investovaní rozumieť.

Napriek priemerným počas rokov nastávajúcim poklesom vo výške 14%, trh dosiahol plusový výsledok v 32 rokoch z posledných 42 rokov (od roku 1980).

S&P500 je v aktuálnom YTD (year to date) mínuse 23%. Ak sa dostaneme na mínus 25%, použijeme druhú tranžu voľných prostriedkov, pretože vieme, že takýto krok má zmysel.

Ak by ste sa s nami chceli porozprávať o správe Vašich investícií, napíšte mi.

Máte záujem o bezplatnú konzultáciu?

Napíšte nám, zatelefonujeme si s vami alebo sa stretneme a pokúsime sa vám ušiť na mieru také investičné riešenie, ktoré vás dostane k vašim cieľom, či už je to pasívny príjem, budovanie majetku, zabezpečenie potomkov do budúcnosti a pod.