3.11.2020, Martin Babocký.

Tento týždeň je v Spojených štátoch bohatý na dáta a zaujímavý na udalosti. Dnes sa uskutočňujú prezidentské voľby, v stredu a vo štvrtok zasadá americký Fed a v piatok vyjde správa o stave zamestnanosti v krajine.

Pozrime sa na prezidentské voľby a ich možný dopad na trhy. Ktorý z dvojice kandidátov Donald Trump & Joe Biden vyhrá? História uprednostňuje súčasného prezidenta: takmer tri štvrtiny úradujúcich prezidentov bolo v minulosti zvolených znova do druhého prezidentského obdobia. Hovoria nám o tom štatistiky od roku 1932. Vec sa ale má tak, že úradujúci prezident nebol znovuzvolený, pokiaľ počas jeho mandátu zasiahla krajinu recesia.

Pár dní pred samotnými voľbami viedol s preferenciami Joe Biden. Ak by vyhral, minimálne vieme, že v spore s Čínou by pravdepodobne nepokračoval. Medzi jeho plány patrí pokračovanie Obamovej zdravotníckej reformy, experti majú strach z navyšovania daní. Trump chce pokračovať vo svojom štýle politiky.

Čo sa týka možných konkrétnych dopadov na trhy, je ťažké ich predpovedať. Historicky bola volatilita indexu S&P 500 vo volebných rokoch zvyčajne vyššia ako v nevolebných rokoch, pretože trhy často započítavajú budúce možné politiky nastupujúcej administratívy. Trhy tiež majú tendenciu reagovať pozitívnejšie bezprostredne po zvolení republikánskeho prezidenta, pretože politika tejto strany sa všeobecne považuje za protrhovejšiu. Je však dôležité poznamenať, že to v žiadnom prípade nie je pravidlom a že ďalšie významné geopolitické a ekonomické udalosti môžu mať väčší vplyv na smerovanie trhu.

Pozrime sa bližšie na daňovú otázku. Obavy zo znižovania daní Bidenovej administratívy by mohli zraziť ceny akcií technologických firiem, pretože by bolo možné, že by investori z nich po raketovom raste v posledných rokoch chceli vybrať zisky. Z dôvodu strachu zo zvyšovania daní by firmy mohli pristúpiť k mimoriadnej jednorazovej dividende vrátiť cash akcionárom. Vyššie daňové zaťaženie firiem by mohlo spomaliť ekonomický rast. Analytici Goldman Sachs (analytikov vo všeobecnosti vždy treba brať pri presných predpovediach trochu s rezervou) predpovedajú, že Bidenov plán by mohol firemné zisky do roku 2024 skresať o 4%.

Čo sa týka fiškálnych (vládnych) výdavkov, vyššie sa očakávajú na Trumpovej strane. Striedmo by sa v tejto oblasti mal zachovávať Biden.

Niektorí ekonómovia veria, že zvýšené fiškálne výdavky sú jedným z posledných možných trigerov požadovanej inflácie. Monetárna politika na infláciu nestačí a zvýšené vládne výdavky by mohli urobiť svoju robotu. Mimochodom, rovnaké odporúčanie dáva štátom aj Christine Lagardeové, šéfka Medzinárodného menového fondu.

Trumpovo víťazstvo je vo všeobecnosti považované za pozitívnejšie pre akciové trhy. Negatívne na ne môžu pôsobiť obchodné spory s Čínou a reštrikcie na zahraničný obchod. Aj toto môže naďalej tlačiť na oslabovanie dolára, ktorý je jedným z hlavných rozhodovacích faktorov pre neamerických kupcov amerických akcií. Politické riziko je v hre, dolár slabne, úrokové sadzby sú na dne a zlato je atraktívne. Dlh firiem je na historickom maxime, štátny dlh je vysoký. Situácia je dosť zameraná proti doláru.

Od Bidena sa očakáva, že bude tvrdý na odvetvie firiem podnikajúcich s fosílnymi palivami a mohol by zavádzať regulácie. Toto nemusí mať zlý vplyv na všetky energetické spoločnosti. Regulácie v energetickom sektore by mohli pohnať cenu ropy vyššie a urobiť z medzinárodných energetických firiem lepšiu kúpu.

V Saxo banke si myslia, že Bidenovo víťazstvo by mohlo mať pozitívny vplyv na drahé kovy. V Citigroup očakávajú, že zmena administratívy by z dôvodu neistoty mohla dočasne znamenať nižšiu výkonnosť akciových trhov.

Čo by sa stalo pri nejasných výsledkoch volieb, resp. pri spochybnení výsledkov? Toto by trhmi mohlo zamávať. Stalo sa tak podobne v roku 2000 (graf nižšie), kedy sa výsledky o víťazstve Georgea Busha ml. opozdili o mesiac. Trh zatiaľ klesol o 4%. V súčasnej volatilnej dobe by podobná situácia teoreticky mohla znamenať hlbší prepad.

Záleží v dlhom období trhov na udalosti volieb?

Ani nie – hovorí o tom štúdia investičnej spoločnosti Vanguard a aj Warren Buffett. Keď sa v roku 2017 očakával nepriaznivý dopad Trumpovho víťazstva na trhy a v deň Trumpovho zvolenia sa Buffetta pýtali aký očakáva vývoj trhov v ďalšom čase, odpovedal, že to až tak od Trumpa záležať nebude. Buffett povedal, že počas svojej vyše 70-ročnej aktívnej investičnej kariéry zažil viacero typov prezidentov, aj republikánov aj demokratov, aj zvyšujúcich aj znižujúcich dane, no trh si napriek všetkému rastie svojim pozvoľným tempom.

Podobne hovorí aj štúdia Vanguardu. Podľa nich je dopad volieb na návratnosť trhov v posledných 150 rokoch štatisticky nevýznamný – so žiadnym opakujúcim sa patternom pohybu trhov pred alebo tesne po voľbách. V researchi Vanguardu bolo ale zistené, že anualizovaná volatilita indexu S&P500 bola o 2% nižšia počas 100 dní pred voľbami a po nich.

Investori by sa namiesto výsledkov volieb mali sústrediť na výsledky dôležitých zvrejnení ekonomických dát. Stav hospodárstva má vždy výrazne podstatnejší vplyv na akciové trhy.

Investovať je dobré medzinárodne. Ak by aj investor mal byť nadvážaný v US akciách, nech nezabúda, že pridaním kvalitných firiem z ostatných krajín môže len získať. A o tom to je. Investovanie je medzinárodné. Nemali by sme stavať budúce smerovanie svetového akciového trhu iba na jednom politickom lídrovi.

Bežný týždenný pohyb na akciovom trhu je od 1% do 3%. Ak by v ďaľšom týždni/týždňoch hneď trh narástol aj o 10%, nie je to tak významný nárast, aby sme mohli odpredať všetky investície s plnou spokojnosťou a nič nerobiť. Skutočné zisky sa budujú dlhodobo – a dlhodobo prezidentské voľby na trhy vplyv takmer nepredstavujú.

Ak má človek rozumne rozložené investičné portfólio, dokáže sa tak ochraniť pred akýmkoľvek vývojom. Držať akcie, bezpečné zložky, drahé kovy…

Ing. Martin Babocký pre Babocky Investment Office

Máte záujem o bezplatnú konzultáciu?

Napíšte nám, zatelefonujeme si s vami alebo sa stretneme a pokúsime sa vám ušiť na mieru také investičné riešenie, ktoré vás dostane k vašim cieľom, či už je to pasívny príjem, budovanie majetku, zabezpečenie potomkov do budúcnosti a pod.